ENG
  • Ученість — солодкий плід гіркого коріння.

  • Доклади серця свого до навчання і вуха свої до розумних слів

  • Вчись не для того, щоб знати більше, а для того, щоб знати краще.

  • Важлива не кількість знань, а якість їх.

  • Є тільки одне благо - знання й тільки одне зло - неуцтво.

  • Єдиний шлях, що веде до знання, - це діяльність.

  • Бич людини - це уявлюване знання.

  • Знання - сила.

  • Знання - знаряддя, а не ціль.

  • Запам'ятовувати вміє той, хто вміє бути уважним.

Донбаська державна
машинобудівна академія

Загальна інформація

Адреса: 84324, м. Краматорськ, вул. Академічна, 72, ДДМА, корп. № 1, ауд. № 1410.

Телефон (0626) 41-67-01

E-mail:

chimist@dgma.donetsk.ua

dgmachemistry@gmail.com

Сторінка кафедри у соціальних мережах:  Facebook

З 2019 року Кафедра ХІМІЇ розпочинає навчання студентів за спеціальністю 102 Хімія.

Підготовка спеціалістів проводиться за наступними освітніми програмами

освітньо-професійна програма “ХІМІЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ”

  • бакалавр (на базі середньої освіти) - 3 роки 10 місяців
  • бакалавр (на базі молодшого спеціаліста) - 2 роки 10 місяців
  • магістр (на базі бакалавра, спеціаліста) - 1 рік 4 місяці
  • освітньо-наукова програма “ОРГАНІЧНА ХІМІЯ”

  • магістр (на базі бакалавра, спеціаліста) - 1 рік 9 місяців
  • доктор філософії (на базі магістра, спеціаліста) - 4 роки
  • На кафедрі підготовлено 14 кандидатів хімічних наук (докторів філософії).

    Диплом бакалавра з хімії дозволяє обіймати наступні посади

  • лаборант (хімічні та фізичні дослідження);
  • технік-лаборант (хімічні та фізичні дослідження);
  • інспектор з контролю якості продукції;
  • інспектор з якості харчових продуктів;
  • лаборант (асистент хіміка);
  • технік-лаборант (хімічне виробництво);
  • лаборант наукового підрозділу.
  • Диплом магістра з хімії дозволяє обіймати наступні посади

  • молодший науковий співробітник (хімія);
  • науковий співробітник (хімія);
  • науковий співробітник-консультант (хімія),
  • хімік;
  • хімік-аналітик;
  • інженер-хімік;
  • викладач університету та закладу вищої освіти;
  • начальники (інший керівник) або майстер виробничих дільниць (підрозділів) у промисловості (начальник (завідувач) хімічної лабораторії, начальник виробничого відділу, начальник зміни, начальник лабораторії з контролю виробництва, начальник служби, начальник цеху);
  • керівник основного підрозділу (завідувач лабораторії);
  • головний хімік;
  • завідувач лабораторії (науково-дослідної, підготовки виробництва);
  • завідувач (начальник) відділу (науково-дослідного, конструкторського, проектного та ін.);
  • завідувач філіалу лабораторії;
  • керівник бригади (дослідної, проектної організації);
  • начальник відділу стандартизації;
  • начальник дослідної лабораторії;
  • начальник лабораторії (науково-дослідної, дослідної та ін.);
  • начальник цеху дослідного виробництва;
  • менеджер (управитель) систем харчової безпеки.
  • Місця працевлаштування:

  • посади у відділах та лабораторіях наукових і освітніх установ, на профільних кафедрах закладів вищої освіти;
  • посади на підприємствах, в установах та організаціях хімічної, фармацевтичної, нафтогазової, харчової та агропромислової галузей;
  • посади в установах галузі біотехнологій, хімічної екології та контролю оточуючого середовища;
  • посади у криміналістичних лабораторіях, у лабораторіях метрології та стандартизації, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Департаменту податкових та митних експертиз ДФС.
  • Перелік конкурсних предметів у сертифікаті Українського центру оцінювання якості освіти для абітурієнтів:

    1. Українська мова та література
    2. Хімія
    3. За вибором: математика або іноземна мова

    ОСНОВНІ ПРОФЕСІЙНІ ДИСЦИПЛІНИ

    Неорганічна хімія.

    Аналітична хімія.

    Фізична хімія.

    Органічна хімія.

    Комп'ютерні та інформаційні технології в хімії.

    Хімія та технологія виробництва харчових продуктів.

    Біоорганічна хімія.

    Безпека харчових продуктів.

    Харчова хімія.

    Метрологія та стандартизація харчових продуктів.

    Полімери в харчовій промисловості.

    Хімія біологічно активних речовин.

    Хімія отруйних речовин.

    Хімія молекулярної кухні.

    Фізико-хімічні методи аналізу харчових продуктів.

    Хімія харчових добавок.

    НАВИЧКИ, ЯКІ ОТРИМУЮТЬ ЗДОБУВАЧІ ПІД ЧАС НАВЧАННЯ

    Освітній ступінь «БАКАЛАВР»:

  • самостійно готувати необхідні розчини та реагенти;
  • працювати на сучасному лабораторному обладнанні;
  • проводити хімічні синтези, аналізи та лабораторні дослідження;
  • встановлювати структуру та будову хімічних сполук;
  • використовувати сучасне стандартне та спеціальне комп’ютерне програмне забезпечення;
  • використовувати сучасні інформаційні і комунікаційні технології у професійній діяльності;
  • встановлювати склад та якість харчових продуктів.
  • Освітній ступінь «МАГІСТР»:

  • використовувати оптимальні підходи та методи у синтезі і аналізі хімічних сполук;
  • планувати і використовувати оптимальні шляхи встановлення складу та якості харчових продуктів;
  • планувати і організовувати проведення хімічних досліджень;
  • використовувати спеціальне програмне забезпечення та квантово-хімічні розрахунки для відображення та моделювання хімічних процесів;
  • налагоджувати спеціальне обладнання, що використовується при проведенні хімічних експериментів;
  • працювати з різними джерелами інформації, сучасними бібліографічними і реферативними базами даних;
  • представляти результати роботи та власних досліджень на конференціях, семінарах.
  • Більш докладну інформацію щодо вступу можна знайти тут.